czwartek, 15 grudnia 2016

DOMOWE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE



Aż wstyd się przyznać, że foremki do wypieków tych ciasteczek wreszcie się przydały chyba po 2 lub 3 latach od zakupu.... no cóż... chyba brakowało motywacji i wystarczająco prostego przepisu. Ale skoro zmieniło się to w tym roku :) prezentuję Wam mega proste w wykonani kruche ciasteczka maślane z orzechami :)
Przepis dostała moja siostra od znajomej, a znajduje się w jej rodzinie od pokoleń.
 My też się skusiłyśmy, skoro dotarł ze Słowacji do Irlandii, do polskiej rodziny to i my wysyłamy go dalej w świat :) 

SKŁADNIKI

600 g mąki

400 g masła

140 g cukru pudru

2 żółtka z jajek

200 g orzechów 



WYKONANIE

Ulubione orzechy, choć w przepisie zalecane są włoskie rozdrabniamy na drobne kawałeczki, tak aby łatwo łączyły się ze wszystkimi składnikami. Całość po prostu łączymy w dużej misce i zagniatamy do połączenia się wszystkich składników. 
Gotową masę, rozwałkujemy na blacie i wycinamy ulubione kształty. 
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut. 
Zalecam zaglądanie do piekarnika, aby się za mocno nie spiekły.

Po upieczeni dekorujemy w zależności od upodobań. U nas część ciasteczek została pokryta cukrem waniliowym i aby osiągnąć taki efekt należy zaraz po wyciągnięciu ciasteczek przyłożyć jedną ich część do uprzednio rozsypanego na talerzyku cukru. 

Koniecznie dajcie znać jak Wam poszło!

SMACZNEGO! 







2 komentarze:

  1. Ja robię co roku, tyle że z innymi składnikami:)
    https://evildivination.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że od tej pory i u mnie będą one co roku :)

      Usuń