Aż wstyd się przyznać, że foremki do wypieków tych ciasteczek wreszcie się przydały chyba po 2 lub 3 latach od zakupu.... no cóż... chyba brakowało motywacji i wystarczająco prostego przepisu. Ale skoro zmieniło się to w tym roku :) prezentuję Wam mega proste w wykonani kruche ciasteczka maślane z orzechami :)
My też się skusiłyśmy, skoro dotarł ze Słowacji do Irlandii, do polskiej rodziny to i my wysyłamy go dalej w świat :)
SKŁADNIKI
600 g mąki
400 g masła
140 g cukru pudru
2 żółtka z jajek
200 g orzechów
WYKONANIE
Ulubione orzechy, choć w przepisie zalecane są włoskie rozdrabniamy na drobne kawałeczki, tak aby łatwo łączyły się ze wszystkimi składnikami. Całość po prostu łączymy w dużej misce i zagniatamy do połączenia się wszystkich składników.
Gotową masę, rozwałkujemy na blacie i wycinamy ulubione kształty.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.
Zalecam zaglądanie do piekarnika, aby się za mocno nie spiekły.
Po upieczeni dekorujemy w zależności od upodobań. U nas część ciasteczek została pokryta cukrem waniliowym i aby osiągnąć taki efekt należy zaraz po wyciągnięciu ciasteczek przyłożyć jedną ich część do uprzednio rozsypanego na talerzyku cukru.
Koniecznie dajcie znać jak Wam poszło!
SMACZNEGO!
Ja robię co roku, tyle że z innymi składnikami:)
OdpowiedzUsuńhttps://evildivination.blogspot.com/
myślę, że od tej pory i u mnie będą one co roku :)
Usuń