wtorek, 26 kwietnia 2016

SMAKI TAJLANDII - PAD THAI



Jedna z najbardziej popularnych potraw tego regionu, która w trakcie naszej podroży zdecydowanie nam posmakowała, dlatego też postanowiliśmy dodać ją do naszej kuchni, a teraz dzielimy się przepisem z Wami.
Potrawa łatwa, czas wykonania nie długi, a smak nietypowy- koniecznie wypróbujcie!


Składniki

Około 200 g makaronu ryżowego
Około 300 g piersi z kurczaka
Pęczek szczypiorku
2 jajka
Około 200- 300 g tofu
Kiełki fasoli mung
2 ząbki czosnku
Pół szklanki rozgniecionych prażonych orzeszków ziemnych

Osobiście uważam, że składniki można odrobinę modyfikować i zmieniać lekko proporcje w zależności od upodobań. Zamiast kurczaka krewetki a tofu pominąć lub zwiększyć proporcje i uczynić potrawę jarska. Zachęcam do eksperymentowania.

Sos

4 łyżki sosu rybnego lub 3 rybnego i 1 ostrygowego
2 łyżki pasty tamaryndowej
Sok z polowy limonki
3 łyżki brązowego cukru
1-2 papryczki chili


Przygotowanie

Makaron należy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Wszystkie składniki sosu mieszamy razem. Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek pokrojony w paseczki i podsmażamy. Po minucie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę lub paseczki i smażymy przez około 3-4 minuty na wysokim ogniu najlepiej na patelni typu wok. W połowie tego czasu smażenia dodajemy tofu. Następnie wbijamy jajka i cały czas mieszając ścinamy wszystko razem. Następnie dodajemy makaron, mieszamy wszystko razem i podsmażamy kolejne 2 minuty. Ostatnim krokiem będzie dodanie wcześniej przygotowanego sosu, garści kiełek, większości szczypiorku i odrobiny orzeszków, mieszamy, podsmażamy 2 minuty i gotowe!

Przy podaniu ułożyć porcje świeżych kiełków obok makaronu i posypać prażonymi orzechami i świeżym szczypiorkiem po całości. Smacznego!

P.S. Jeśli będziecie mieć trudności w znalezieni składników sosu, pomocny okaże się sklep internetowy, lub też chiński sklep spożywczy, w którym czasami można dostać gotowy sos. 








SMACZNEGO!  




15 komentarzy:

  1. Ja też chce a tak daleko mam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam samodzielne przygotowanie! 10 min i gotowe :)

      Usuń
  2. Ja też chce a tak daleko mam

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie :) lubie takie smaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli się skusisz na zrobienie koniecznie daj znać jak wyszło?

      Usuń
  4. Ale to pięknie wygląda! Super przepisy! Ekstra blog!

    OdpowiedzUsuń
  5. Słyszałam że to danie jest pyyszne,ale nigdy nie miałam okazji zjeść :/
    A długo byliście w Tajlandii?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ponad dwa tygodnie, zapraszam do innych wpisów na ten temat :) a samo danie proste a mega smaczne, warto spróbować!

      Usuń
  6. Wlasnie skorzystalem z przepisu i musze powiedziec ze bardzo smaczny. Niestety pasty tamaryndowej nie mialem wiec zastapilem ja pasta czerwonego "Tajskiego Curry" i tez wyszlo bardzo dobere ;) W kuchni trzeba czasami improwizowac! :D

    OdpowiedzUsuń