Bardzo nietypowe połączenia smaków, które mnie mega zaciekawiło i na stałe pojawiło się w moim jadłospisie.
Pieczona dynia piżmowa połączona ze szpinakiem i serem feta.
Palce lizać!
Możliwe, że miała taki sam problem jak ja... czyli brak koncepcji na to warzywo, ale na szczęście w dobie internetu i Chodakowskiej problem sam się rozwiązał.
Oryginalnie ten przepis posiada pewne proporcję, ale jest ona na posiłek dla jednej lub dwóch osób, które zjedzą mało, a strasznie nie lubię przepisów w których używasz np 2/3 kostki sera feta czy czegoś tam innego i nie wiadomo co potem zrobić z pozostałą częścią... dlatego też mam swoją wersję tego przepisu i nic się nie zmarnuje.
SKŁADNIKI:
kostka sera feta
świeży szpinak
dynia piżmowa
ulubiony makaron
PRZYGOTOWANIE:
Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy dynię piżmową przekrojoną na pół i pieczemy około 30/40 min aż pokryje się ona ciemniejszym kolorem, albo małymi bąblami, dla pewności można sprawdzić miękkość widelcem. Wybieramy miąższ ze skórki i przekładamy do innego pojemniczka lub bezpośrednio na patelnię. Dodajemy kilka sporych garści szpinaku i mieszamy razem dodając sól i pieprz. Szpinak pod wpływem temperatury stopi się z dynia, pamiętajmy alby często mieszać. Jeśli ktoś woli szpinak zupełnie roztopiony, można najpierw go dać na patelnie i podgrzać, a następnie dodać dynie. Ten krok będzie też zależeć od ilości dodanych liści. Jak już konsystencja nas zadowoli, kruszymy kostkę sera feta na patelnie i mieszamy jeszcze chwilę, aby smaki się połączyły.
Osobiście lubię jak ser się do końca nie rozpuści i są nadal wyczuwane jego kawałki.
Opcjonalnie można dodać pierś z kurczaka, uprzednio usmażoną. Tak też zrobiłam ostatnio i na zdjęciu pewnie widać trochę kawałki kurczaka.
Do gotowego sosu dodajemy ulubiony makaron, ugotowany według wskazówek na opakowani.
Smacznego!
Nie próbowałam jeszcze tego połączenia. Rzadko też używam dyni w kuchni, ale coś czuję, że tej jesieni skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńteż nie próbowałem i trzeba to nadrobić;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie!
UsuńWłaśnie poszukuję przepisów na jesienne dynie! Dzięki, podoba mi się to połączenie :) Mam i dynię i fetę, czas wybrać się do sklepu po szpinak :)
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
UsuńPysznie:) - uwielbiam wszystkie składniki, wypróbuję to połączenie:)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak poszło ;)
UsuńRobię podobne danie tylko zamiast dyni dodaję indyka albo kurczaka i wychodzi przepyszne ;d koniecznie muszę spróbować Twojej propozycji z dynią! Jestem bardzo ciekawa tego połączenia :D
OdpowiedzUsuńmix feta + szpinak tez jest mi znany, czasami podaję taką papkę na górze fileta z kurczaka i do tego ziemniaczki a czasami mieszam pierś z "sosem" i podaje z makaronem :) też pysznie!
UsuńFajny przepis, jak dla mnie przydatny, bo szukam pomysłu na dynię :>
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam ciasto i niestety brak wagi przyczynił się do tego, że nie wiadomo ile było dyni, ciasto wyszło za rzadkie i dzisiaj zajadam się pysznym zakalcem dyniowo-marchewkowym ;D
Pozdrawiam!
przepis zatem idealny! jak to u mnie wszystko na oko :) ale masz gwarancje, że napewno wyjdzie!
Usuń